Mjøsa er Norges største innsjø, og den ligger i fylkene Hedmark, Oppland og Akershus. Innsjøen har et areal på 365 kvadratkilometer, og det gjør Mjøsa til intet mindre enn den 35. største innsjøen i Europa. Mjøsa er også Norges og Europas fjerde dypeste innsjø, men en dybde på 453 meter. Innsjøen er 117 kilometer lang, og den har en bredde på 9 kilometer. Av norske innsjøer er det bare Hornindalsvatnet, Tinnsjå og Salsvatnet som er dypere. Mjøsa ligger hele 123 meter over havet. Innsjøen utgjør den vestlige delen av Glommavassdraget sammen med Vorma og Gudbrandsdalslågen.
Byene rundt Mjøsa
Byer som ligger lokalisert ved Mjøsa er Lillehammer, Gjøvik, Moelv, Brumunddal og Hamar. Den største øya i Mjøsa er Helgøya, som også er den største øya i Norge som ligger i en innsjø. Landskapet på begge sider av Mjøsa, kalt Toten og Hedmarken, domineres av Mjøsbygdene som er et av de mest fruktbare jordbruksdistriktene i hele Norge. Mjøsa er en drikkevannskilde for nesten 100 000 mennesker. Navnet Mjøsa er et gammelt norrønt ord, med ukjent betydning. Berggrunnen i Mjøsa tilhører det geologiske, spektakulære Oslofeltet. Berggrunnen er satt sammen av sandstein, granitt, gneis, skifer, kalkstein og andre dypbergarter. Mjøsa ligger i bunnen av en u-dal som ble gravd ut i løpet av siste istid.
Kloakkutslipp og forurensning
Mjøsa har i sin tid vært svært forurenset. Årsaken var blant annet direkte kloakkutslipp. Det ble en oppblomstring av blågrønne bakterier, og på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet ble Hamar og Gjøvik rammet av en tyfusepidemi som var en direkte årsak av det ødelagte vannet. Utslipp fra jordbruket har også ført til uheldige konsekvenser for Mjøsa. Mot slutten av 1900-tallet ble Mjøsaksjonen iverksatt hvor målet var å redde Mjøsa. Vannkvaliteten har blitt betraktelig bedre, takket være aksjonen, og vannkvaliteten blir også nøye undersøkt av fagfolk.
Mjøsa, og områdene rundt Mjøsa, byr på fantastisk natur for alle som er glade i frisk luft. Innsjøen byr på et yrende undervannsliv for alle som er fiskeinteresserte. En annen fin ting å gjøre er å pakke bilen og kjøre rundt i de rike jordbruksbygdene.
Volkswagen Auto Club Mjøsa
I nærheten av Mjøsa finner du også Volkswagen Auto Club Mjøsa, en klubb for alle som eier en Volkswagen eller som er interessert i bilmerket. Klubben er Norges største for modifiserte folkevogner. Målet med klubben er å ha en samlingsplass for alle likesinnede, med et brennende hjerte for Volkswagen. Det blir arrangert ulike arrangementer som irsk aften, grilling, Fun Run og fellesturer til Mantorp Park og Folkemuseet på Bygdøy, som ligger i hovedstaden. Klubben ble stiftet i 1985 og har således holdt på noen år. Dette er en sosial arena der du møter mennesker med samme interesse som deg og med samme brennende engasjement for verdens beste bilmerke!
Litt om Volkswagen
Volkswagen blir på norsk oversatt til folkevogn, eller bare med initialene VW. Bilmerket er tysk, og det har vært i produksjon siden 1937. Bobla er en av de mest kjente merkene fra Volkswagen. Andre kjente merker er Passat og Golf. Det tyske konsernet produserer, over 24 400 nye biler hver dag. Det forteller oss veldig mye om hvor populær dette bilmerket er i hele verden. Volkswagen er kjent for å ha god fremkommelighet og den er driftssikker. Dette er hovedårsakene til at bilmerket har vært en klassiker siden oppstarten.