I'm Live!
Watch Now

Om Volkswagen

Volkswagen, VW eller folkevogn på norsk, er et bilmerke som produseres og eies av Volkswagen Group. Dette er et tysk selskap som har produsert og solgt Volkswagen siden 1937. Andre merker som havner under Volkswagen er Golf og Passat. Volkswagen konsernet eier også andre kjente bilmerker, som Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, M.A.N, NSU, SEAT, Skoda, Porsche og Scania. En veldig kjent Volkswagen modell er den klassiske Bobla. For deg som er interessert i en Volkswagen finnes det utallige modeller å velge mellom. Du finner modellene Golf, Passat, Eos, Caddy, Bora, Polo, Jetta, LT og mange andre.

Ut med Bobla og inn med Polo, Passat og Golf

Volkswagen har hatt spesifikke årstall hvor det kommer tydelig frem at de har redesignet eller gjort viktige endringer på nesten alle modeller de har produsert. Året 1973 ble det vedtatt at den originale Bobla ikke skulle være i vanlig produksjon lenger, og både Polo, Passat og Golf ble brakt inn på markedet. Hele 11 år etter kom Mark II varianten av den legendariske Volkswagen Golf samt ansiktsløftningen på Volkswagen Passat. De luftkjølte boxermotorene i Volkswagen Caravelle og Transporter forsvant, og ble i stedet for erstattet med den vannavkjølte “Wasserboxer”-motoren. Året 1991 forsvant siste rest av de såkalte boxermotordrevne Type 2 Transporter og Caravelle, og det ble i tillegg lansert nye varianter av denne serien. 1991 var også det siste året hvor den originale Golf II og søsterbilen Volkswagen Jetta ble produsert, i stedet for ble de fulgt opp av en ny generasjon med Golf. Jetta-navnet forsvant her, og sedan-varianten av Golf ble hetende Vento. Året 1991 var derfor et viktig år for Volkswagen konsernet med tanke på overgangen fra 1980-tallets kantede biler. Bilmodellen Polo fikk en oppgradering i 1990, og ble mer modernisert og lik den som gjelder i dag.

Mer enn 6 millioner biler

I 2007 ble det produsert 6.2 millioner biler, hvor 3.2 av de millionene var VW-merket. De resterende millionene var Audi, SEAT, Lamborghini og Skoda samt ulike lastebiler. Omsetningen samme året var på hele 108 807 millioner euro, som tilsvarer 878 milliarder norske kroner. Konsernet eier totalt 171 bilmodeller, og det blir produsert 24 400 biler hver eneste arbeidsdag. Porsche, som har hele 12 000 ansatte, eide fram til året 2009 30 % av aksjene i Volkswagen. Volkswagen har 330 000 ansatte. I løpet av sommeren 2009 ble det avgjort at man skulle slå sammen de to bilselskapene.

Miljøjuks

I september 2015 ble det oppdaget at Volkswagen hadde fortalt overfor amerikanske miljøvernmyndigheter at de hadde installert en spesiell programvare i en del av sine biler, med motortype type EA 189, for å få dem til å fremstå som mer miljøvennlige enn det de var i realiteten. De berørte modellene var VW Jetta, VW Beetle, VW Golf og Audi A3 2009 til 2015 og VW Passat 2014 og 2015, alle med 2,0 liters dieselmotor. Denne skandalen ledet til at selskapets toppsjef, Martin Winterkorn, i en videomelding gikk ut og ba om unnskyldning for miljøskandalen. Avsløringen av jukset førte til at Volkswagen sin børsverdi falt med hele 35 %, og over 11 millioner biler måtte sendes inn.

Affiliates